Biologie & Technologie – vriend of vijand?

Yfke Laanstra

Ironisch eigenlijk: de groeiende fascinatie voor het overstijgen (transcenderen) van biologie, ons menselijk lichaam, door de toepassing van computer technologie. Vanuit de veronderstelling dat ons menselijk lichaam iets is wat onze groei en potentieel belemmert en wat tekort schiet.

Door de inzet van chips, bionische ledematen (robot technologie), het toevoegen van wearables (draagbare gadgets als stappentellers, hartslagmeters etc), de toepassing van Gen/Nano technologie tot het uploaden van je brein in een computer.
De Light versie hiervan noem ik gemakshalve Biohacking, de Advanced versie Transhumanisme.

Ironisch in de zin dat we nog niet eens volledig onze biológische vermogens hebben (her)ontdekt. Dat we nog niet eens de werking van onze biologische supercomputer kunnen begrijpen, laat staan hiermee werken. Dat we nog niet eens volledig in staat zijn om beperkende programmeringen te deleten uit onze mind en ons bewustzijn te upgraden naar een geheel nieuw level.

Of laat ik het anders zeggen: die kennis is er wel en hiertoe zijn we al lang in staat, maar deze kennis is voor het overgrote deel van de mensheid amper tot niet beschikbaar. De mainstream beschikt over gedateerde opvattingen van de mens, van wie we zijn, tot waartoe we in staat zijn en wat onze rol is in het universum.

Instant Enlightenment
We hebben blijkbaar de neiging te willen zoeken naar een Quick Fix, een Turnkey oplossing. Een oplossing die ons met een druk op de knop ‘Verlichting’ biedt, afhankelijk van welk soort verlichting je zoekt. Een oplossing die zich buiten ons bevindt, die we nodig hebben om te kunnen bewegen naar de volgende fase in onze evolutie.

Artificial Obsession
Wat is het toch met die kunstmatige obsessie…

Denk aan het vergeten, onderwaarderen, van ware, innerlijke schoonheid en het zoeken naar kunstmatige schoonheid. Vanuit de illusie dat ons zelfvertrouwen dan een boost krijgt. Van de afhankelijkheid van make-up tot het kiezen voor plastische chirurgie, het letterlijk inbrengen van kunstmatige middelen om voor de buitenkant een bepaald beeld te tonen. Wellicht is masker een betere woordkeuze. Maar begrijpelijk, aangezien in natuurlijke schoonheid de sleutel tot geluk in jezelf zit en niet de sleutel tot je portemonnee.

Ergens onderweg zijn we vergeten wat ons werkelijk voedt, waar onze ware kracht ligt, wat ons lichaam nodig heeft en wat onze biologie ondersteunt. De focus in de gezondheidszorg en voedingsindustrie komt ook steeds meer te liggen op het kunstmatig creëren/bewerken van voeding, van het behandelen van ziektes met chemische middelen of technologische ingrepen.

Er heerst een collectieve amnesia voor wat betreft onze bron van werkelijke heling of voeding… en op welke lagen we voeding nodig hebben: naast fysiek ook emotioneel, mentaal en spiritueel.

Superheld

Het is nu juist deze (her)ontdekking, van ons volledige (biologische) potentieel waarin onze opdracht ligt

Sinds mijn 20e ben ik gefascineerd door de vragen ‘wie ben ik’ en ‘wat heb ik hier te doen’ en in mijn beleving is dit een collectieve reis. Een reis die we allemaal afleggen en waarin we vroeg of laat ons diezelfde vragen gaan stellen; al dan niet ingegeven door een crisis. Dit gegeven komt terug in de Heldenreis van Joseph Campbell, in zijn boek ‘The hero with a thousand faces’. De zoektocht naar de superheld in ons, door het betreden van onbegane paden, een duik in het onderbewuste, het onderzoeken van je diepste angsten wat resulteert in het terugvinden van verloren gewaande krachten. Een natuurlijke, organische manier om de superhelden potentie in jezelf te ontwaken.

Zolang we echter als beschaving nog collectief gevangen zitten in onze linker hersenhelft, die van logica, hiërarchie, structuur en ratio, dan zullen we die weg naar binnen nooit maken en onszelf alsmaar meer verliezen in een onophoudelijke zoektocht in de buitenwereld. Steeds verder verwijderd van ons werkelijke potentieel, van onze volledige vermogens, van onze biologie.

Consciousness Hacking
Technologie kan echter wel ondersteunend zijn in dit proces. Als de technologie gefocust is op het verleggen van de aandacht naar binnen, bijdraagt aan het verruimen van het bewustzijn en het welzijn van de gebruiker. Hieraan dienstbaar is.

Hiertoe heb ik Consciousness Hacking geïntroduceerd in Nederland, een wereldwijde community die dit tot doel heeft en geïnteresseerden op het snijvlak van computers en bewustzijn in live meetups bijeen brengt. Om hierover van gedachten te wisselen, projecten op te zetten, aandacht voor bepaalde technologieën te vragen etc. Ook als je geen specifieke computer achtergrond of kennis hebt maar jouw focus ligt op de bewustzijnscomponent dan ben je van harte welkom. Dit alles valt onder de noemer Holistic Hacking.

In mijn beleving is het volledige menselijke potentieel te ontsluiten door bewustzijn. Bewustzijn van ons ware Zelf. Bewustzijn van onze biologie. Bewustzijn van de kracht van onze mind. Bewustzijn van de applicaties en implicaties van computer technologie.

En bewustzijn van onze ‘werkelijkheid’.

Meer als dit lezen? 

Maak dan via onderstaande button een (gratis) account aan voor mijn User Innerface, hier vind je alle full-length artikelen en veel meer. Wil je meer ontdekken over het snijvlak van bewustzijn, computertechnologie en menselijk potentieel? Schrijf je in voor mijn Nieuws Update bovenaan deze pagina.

* Nodig

Reacties


Top